17.6.11

ELON AALLOKOSSA VUOSISATOJA

Joskus voi tulla mieleen jopa vilkaista muinaisia polvia siinä tarkoituksessa, että selviää minne ovat askeleet johtaneet.

Sehän on kullekin selvää mikä itse on (vai onko), mutta mikä olikaan yhteiskunnassa aina edellinen polvi.

Omat vanhemmat olivat jotakuinkin tavallisissa ammateissa raatajia laidasta laitaan. Ukkikin oli sikäli helppo tapaus, että syntyi maatyömiehen poikana, kierteli viulunsoittelijana ja vakiintui mäkitupalaiseksi ja kohosi pienviljelijäksi saakka.

Siitäpä onkin sitten taaksepäin valittava mitä juurta seuraa.

Kun tuossa tuli Kustaa Fridolf esiteltyä, niin jatketaan siitä. Kalle ja Miina asustivat pikkuista mökkiään ja tekivät töitä palkollisina. Miina oli torpantyttö syntyjään, mutta Kalle vain erään piikalikan neljäs avioton lapsi. Kallen isäksi voi arvella muuatta seppää, mutta ei se niin varmaa ole. On vain sopiva ehdokas.

Kallen äiti, Maijastiina, oli alunperin torpantyttö, mutta jäi jo lapsena orvoksi äidistään ja oli vähän toisella kymmenellä jäädessään täysorvoksi, joka oli kiertänyt taloissa piikomassa jo vuosia isänsä kuollessa, koska äitipuoli oli karkottanut torpasta leipäänsä tienaamaan.

Maijastiinan isä, Matti, kuoli torpparina ja oli torpparin poika, mutta tilallisen pojanpoika. Maijastiinan äiti, Leena, oli torpantyttö, jonka isä oli rakuuna ja äiti rakuunan vaimona torpanakaksi joutunut talontytär.

Maijastiina kaikki isovanhemmat olivat vainajia jo tytön syntyessä, joten eipä niistä orvoksi jääneelle pikkutytölle kukaan kertonut.

Monia pitkiä juuria talollisia ja jopa virkamiehiä on siellä vuosisatojen saatossa ja varhaisimmat merkinnät ovat nimismiehiä ja kirkkoherroja.

Tosin niitä juuria rönsyilee niin moneen suuntaan, ettei tässä nykypolvessa kovinkaan kirkollisia olla.

Jossakin vaiheessa ne juuret maksoivat yli puolet Huittisten veroistakin.

Se oli sitä aikaa, kun niitten keskinäisiä välejä käräjilläkin selviteltiin.

Siitä ensimmäisestä kirkkoherrasta edelliset sukupolvet hukkuvat taruihin ja arvailuihin, niinkuin virallinenkin historia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti