24.4.12


NIUATOPUTAPU JA SUURENSUURI PULMA
                 Niuatoputapun pulskalla päälliköllä oli valtavan suuri pulma ratkaistavana, sillä itse Tongan kuningas, Taupo a´hau Tapou IV, oli tulossa tarkastamaan hänen pientä saartansa. Mikä ihme lienee saanut pari sataa kiloa painavan kuningas "Tauputapun" lähtemään mukavasta palatsistaan Nukualofasta, pääkaupungistaan, tänne syrjäiselle saarelle. Olihan Tongan valtakunnassa 171 saarta ja melkein kaikki olivat Niuatoputapua suurempia. Tänne oli Tongan pääsaarelta merimatkaa puolentuhatta kilometriä. Mitä ihmettä kuningas halusi täällä nähdä. Koko saarella oli vain kolme kylää, joista suurin oli Hihifo, jossa päällikkö asui. Siellä asusti puolet saaren 1200-päisestä väestöstä. Pienemmät kylät olivat Vaipoa ja Falehau.

               
  Olihan saaren lounaisella rannalla vähäinen lentokenttä, mutta sen suurempi kiitorata oli vain 300 metriä pitkä ja pienempi vajaan 200 metriä. Lisäksi vasta oli sattunut aivan lentokentän lähellä merenpohjassa maanjäristys, joka oli saanut konevajan luhistumaan. Jotenkin pitäisi Tauputapulle saada viesti, ettei saarelle nyt juuri voi tulla kuin aivan pienellä lentokoneella eikä tietenkään se olisi kuninkaan arvolle sopivaista.


Mihin täällä arvokkaan vieraan majoittaisi? Hotelliinko turistien joukkoon vai pitäisikö luovuttaa oma huvilansa majesteetin käyttöön? Miten kuningas liikkuisi Niuatopu-tapussa? Saaren ainoa tie kiersi saaren melkein ympäri. Olihan se tietenkin kunnostettavissa ja kummassakin päässä oli kääntöpaikka, jossa auton saattaisi kääntää paluumatkalle. Tie kulki kaikkien kolmen kylän lävitse ja joka kylässä koko kansa saattaisi olla tiepuolessa vilkuttamassa saadessaan taatusti ainoan kerran elämässään kuningaskunnan itsevaltiaan. Tietysti pitäisi olla riittävän suuri avoauto, jossa kuningas istuisi seurueineen. Kuninkaanhan piti painonsa vuoksi pitää aina mukanaan kaikkein vahvimmat hovimiehensä tukemassa hänen askeliaan. Nekään eivät varmaan olleet mitään köykäisiä keijukaisia.

                 Entäs tarjottavat. Olihan tunnettu asia, että Tauputapulla oli niin valtava ruokahalu, että koko ajan piti olla hovirouvia tarjottimineen hänen ympärillään ja tarjottimilla mitä eksoottisempia suupaloja.

                 Kyllä tässä oli päälliköllä miettimistä ja sai siinä repiä kiharaista käkkäräpäätään. Eihän tämä onnistuisi millään. Jotenkin pitäisi se vierailu saada majesteettia loukkaamatta peruuntumaan. Voisiko laittaa viestin lentokentän tuhojen korjaamisen vaatimasta ajasta? 

Siihenhän voisi huveta vuosi tai kaksi ja kuningashan oli jo liki 90 vuotias. 

Voisi vaikka kuolla ennen tänne ehtimistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti