10.4.12

SOHVAPERUNALAKI

Niin se on sitten meillä tulossa voimaan 2013 alusta alkaen ”sohvaperunalaki”, joka muuttaa veroluontoiseksi maksuksi entisen TV-luvan.

Kyllähän sitä on sitten töllötettävä sohvannurkasta kiinnosti taikka ei, kun siitä kerran jokaisen täytyy maksaa. Onhan se tehokas keino kansan muuttamisessa entistäkin passiivisemmaksi.

Jotenkin tulee mieleen 1859 asetettu ”Palowiina-asetus”, joka määräsi jokaisen vähäisenkin maatilkun haltijan maksamaan veroa viinanpoltosta keitti tai oli keittämättä. Rahvaan välttämättömäksi tarpeeksi katsottiin vuosittain jokaista miespuolista yli 15 vuotiasta kohti 6 kannua paloviinaa ja jokaista yli 15 vuotiasta naisenpuolta kohti kolme kannua ja siitä määrästä oli vero maksettava.

Sillä tavalla tietenkin valtion kassaa saatiin paikattua ja lisätuloja tuli myös tarkastuksista, sillä rahvaalla ei saanut olla hallussaan kuin enintään kahden vuoden tarpeeksi paloviinaa. Pakkohan se sitten oli ainakin se yli menevä osa juoda pois, kun myydäkään ei saanut kuin ne, joilla poltto-oikeus oli. Tietenkin virallisilla kauppiailla ja kievareilla sai olla välttämättömiin tarpeisiin riittävästi myytävää.

Kunhan tässä sohvaperunoina tylsistytään, niin tottahan sitä ”töllöveroa” voidaan sitten nostaa ”tarpeen” mukaan vuosittain ja sehän tiedetään, että tarpeita aina riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti