26.5.11

Deadwood ja Koskelot
Deadwood =kelo.
Hiljainen pikkukaupunki
Vanhoissa Lännen legendoissa ei ole paikannimeä joka kävisi ylitse Deadwoodin. Se on nykyisin pieni, hiljainen kaupunki, jossa on kylläkin webbikamera kuvaamassa ”Dacoda Goldin” edustaa ja hiljaista kadunpätkäaluetta.


Harvoin siitä edes linja-auto porhaltaa ohitse. Jokunen avopaku siihen ilmestyy aamuisin ja lienevät henkilökunnan kulkuneuvoja, koska viipyvät paikallaan likimain koko päivän. Katu peittyy toisinaan lumeen, koska South Dakota on sentään varsin korkealla merenpinnasta. Amerikkalaisittain korkeus ilmaistaan tietenkin jalkoina ja se luku on 4,533. Metreissähän se on 1360 noin osapuilleen. Eihän se tietenkään ihan tasainen kaupunki ole.


Kotoisen näköistä


Deadwoodin seutuvilla on  asustanut sukulaisväkeä. Sinne asettui 1900 luvun alkupuolella Iikka Koskelon serkku, Matti Matinpoika Koskelo, joka jostakin syystä muuttui myös Koskelaksi. Matin tytär, Lilian, syntyi 16.06.1912. ja toimi arvostettuna opettajana suomalaisyhteisössä. Lilian nai Earl Raymond Rantapaan ja heidän poikansa, Larry, on pari kertaa käynyt Suomessa ja puhuu jotenkuten suomeakin. Deadwoodin nykyinen asukasluku on 1,380 ja siitä melkoinen määrä on suomalaista syntyperää. 


Ennen Koskeloiden aikaa syntyivät jo legendat. Tottahan meille kaikille ovat tuttuja Villi Bill Hickok, Calamity Jane, Wyatt Erp, Buffalo Bill, Poker Alice ja tietenkin Deadwood Dick. Nykyisin nämä ovat vain kapakoiden ja katujen niminä, mutta aikanaan he vaikuttivat Lännen historiaan siinä kuin George Armstrong Custerkin, joka kävi hävittämässä intiaanit Little Big Hornin epätasaisessa taistelussa. 


Alue oli kyllä luvattu ikuiseksi reservaatiksi, mutta se ikuisuus päättyi kesällä 1876. Ikuisten sopimusten lyhyys on monta kertaa nähty Suomessakin.  


Niihin aikoihin kullan kaivaminen oli perustyö alueella ja siinä puuhassa ehti ahkeroida melkoiset määrät suomalaisia, sillä 1870 alkoi suomalaisia virrata Mustien vuorten alueelle ja sen virran mukana tulivat Koskelotkin. 


Vieläkin siellä on Koskela-Ranch niminen karjatila ja Rantapaa nimisiä asustaa muitakin kuin St Paulista takaisin muuttanut Larry. Larryhan muutti sinne perintötilalle äitinsä kuoleman  jälkeen 2006. Tila on toisessa alueen pikkukaupungissa ja sen kaupungin omituinen nimi on Spearfish, joka tarkoittaa keihäskalaa. Sielläkin on webbikamera, mutta se osoittaa kattojen ylitse taustan vuorille.. Muita kaupunkeja, joissa Koskeloitten sukua on vaikuttanut ja vaikutanee vieläkin, ovat Lead, Rapid City ja Sturges. 


Turistiaikana ne ovat vilkkaampia, koska tunnettu nähtävyys on Rushmooren vuoren kylkeen veistetyt valtavankokoiset muotokuvat Yhdysvaltain ensimmäisistä presidenteistä. 


Kesällä on myös suuri karnevaalitapahtuma ja eniten väkeä kertyy Harley Davidson-päiville. Silloin kadut ovat täynnä moottoripyöriä ja kansaa pilvin pimein.


Kannattaa silloin tällöin vilkaista webbikameraa 

http://rapidcityjournal.com/app/pages/blackhillsdiscovered/deadwood_webcam/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti