24.3.11




TULEVAISUUDEN MENNEISYYS


Tuskin koskaan on menneisyyttä tutkittu niin perusteellisesti kuin nykyisin ja sen tutkimuksen seurauksena menneisyys muuttuu melkein päivittäin.

Tietenkin höpisen taas omiani. Eihän menneisyys muutu, vaan ainoastaan tieto menneisyydestä muuttuu.
Ihminen on viisaudessaan keksinyt keinoja tunkeutua yhä tarkempiin yksityiskohtiin menneisyydessä ja usein on käynyt niin, että uusi tieto kumoaa vanhan ja joskus jopa tekee sen naurettavaksi. Jos nykyinen tieto saadaan säilytettyä tuleville polville tulkittavissa olevassa muodossa, niin saattaapa olla että nykykäsityksille menneisyydestä naureskellaan yhtä makeasti tai ainakin vinosti hymyillään. 



Ehkä onkin parempi, ettei sadan vuoden päästä mikään nykyinen talletettu tieto ole enää avattavissa irvisteltäväksi. Kun katsellaan vaikkapa sadan vuoden takaisia keksintöjä, niin hilpeyttähän niistä suurin osa herättää koomisuudessaan ja alkeellisuudessaan. Silloin helposti kuitenkin kuvitellaan, että nykyiset tietokoneet, kännykät, littunäytöt ja pelikonsolit lyövät tulevaisuudessakin tutkijat ällikällä. Kylmä totuus on kumminkin, että sadan vuoden kuluttua ne kaikki vaikuttavat yhtä alkeellisilta kuin sadan vuoden takainen Telefooni.



Onneksi emme ole kuuntelemassa niitä naureskeluja ja taas seuraavan sadan vuoden kuluttua meille nauravat tulevaisuuden ihmiset ovat vuorostaan naurunalaisia, jollei ihmiskunta ole onnistunut tuhoamaan itseään kokonaan. Saattaahan olla, että monia nykykeksintöjä enemmän kirotaan kuin kehutaan. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti